הלימוד מוקדש לעילוי נשמת טליה אהרוני לבית שוורץ ז"ל.
טליה היתה אשת חינוך פורצת דרך, תמיד דחפה קדימה כל ילד, "תעצומות הנפש שלנו – שלך הן". הוקדש על ידי ביתה, הדס דוויק הי"ו
למבצע הקדשת שיעורים למסכת סנהדרין ליחצו כאן
סיכום הגמרא, דף יומי בבא בתרא קעא
(קע: במשנה – קעב. שורה 3)
א. כתיבת שובר
1. פרע חלק מהחוב – ר"י – מחליפים השטר לשטר עם הסכום החדש (ועם התאריך הישן. ר"י – ע"י העדים, רב – ע"י בי"ד), ר' יוסי – השטר נשאר אצל המלווה, וכותב שובר ללווה (1. כדי שיצטרך לדאוג לא לאבדו וכך ימהר לשלם שאר החוב. 2. כדי שתאריך השטר לא ישתנה (אמנם את זה גם ר"י פותר)).
2. מלווה שאיבד שטרו – רב הונא בריה דר' יהושוע – לכו"ע לא כותבים שובר (ור' אבא – גם רב ושמואל), אך ר' יוחנן ור"ל ור' אילעא – כותבים שובר, כדי שהמלווה לא יאבד את האפשרות לגבות חובו.
ב. שטר מאוחר
בשטר מוקדם יש בעיה שיגבו (המלווה והקונה) מלקוחות (של הלווה והמוכר) שלא כדין.
בשטר מאוחר אין בעיה מול הלקוחות, אך יש בעיה אחרת: המלווה/קונה יכולים לשמור על השטר המאוחר גם לאחר שהסתיימה העסקה (הלווה פרע/הקונה מכר בחזרה את הנכס) ולטעון שהוא נכתב מאוחר יותר והוא עסקה חדשה [בהלוואה זה רק אפשרי אם כותבים שובר, אחרת – המלווה לא יוכל לשמור את השטר אצלו].
פתרונות: 1. בהלוואה – אם לא כותבים שובר (כדעת ר"י, רב המנונא, (ור' חנינא בן גמליאל (קסד:))). 2. שמצוין בשטר שהוא שטר מאוחר (ר' אבא, וכן ר' יוסי בברייתא – שמוכח שהשטר מאוחר מכך שהתאריך הוא בשבת). 3. שהתאריך בשובר הוא כתאריך שבשטר, או שאין תאריך כלל (כר' ספרא).
5 תגובות
ישר כוח על האתר המופלא אני מעביר דף יומי וזה עוזר לי מאוד בהכנה אנא מכבוד הרב תוציא חוברת עם כל התרשימים על המסכת כדי שנוכל לחזור ולשנן את המסכת עם אמצעי עזר זה
אני מאוד רוצה, בעז"ה יום אחד נמצא לזה זמן.
בפרסומת של LIVE CITY שעולה באתר שלכם מופיעה תמונה של אשה … לדעתי לא ראוי לאתר כזה של תורה.
ישר כוח, אני חוסם עכשיו.
ובאופן כללי, כל מי שנתקל בפרסומת שאינה ראויה לדעתו (אפילו אם זה גבולי) נא להודיע לנו ומיד נחסום פרסומת זו.
רעיון נהדר!! דף יומי ב-10 דקות שנותן רקע לשיעור
הנילמד ,